Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

Har vi råd med hus?

Vi skall alltså sälja vår lilla 3:a som vi har vuxit ur. Vi skall flytta, vi skall äntligen flytta till hus! Husdrömmen har funnits länge hos oss bägge, men vi har inte riktigt tyckt att det har varit värt att höja lånen och månadskostnaden innan. Men nu är läget ett annat och vi har bestämt oss för att fördelarna med hus är värt ett något högre lån, fast vi verkar ha haft tur med vår nuvarande bostad. Det var en reklamlapp i brevlådan som fick oss att ta tag i saken och vi fick en positiv överraskning när vi hade en mäklare hos oss som "värderade" lägenheten. Den verkar ha gått upp ganska mycket de senaste åren, och han pratade dessutom om att man inte behöver skatta på vinsten om man köper en ny bostad. Så nu återstår att fråga banken vad vi har råd med; blir det hus eller radhus?

Villa eller radhus är beslutet som måste fattas
Villa eller radhus är beslutet som måste fattas

Villa eller radhus är beslutet som måste fattas

Hus eller radhus - Hur stor är skillnaden?

Frågan är hur stor skillnad det är på att bo i hus jämfört med ett radhus? Är känslan en helt annan när man har trädgård i alla riktningar, är grannarna på lagom avstånd då? Blir det påtvingad social interaktion i ett radhus, blir känslan lite som ett kollektiv då? Helst vill vi ha ett hus, helst med källare och garage för förvaring och pingisbord. Fast det är skillnad i pris, och det är vad som kommer fälla avgörandet. Att jämföra priserna på radhus och villor i de områden vi tittar på är nästan sorgligt när man står i färd att köpa nytt. Det skiljer minst en miljon mellan de billigaste husen och de flesta radhusen, även fast man kan hitta ännu billigare radhus om man köper en bostadsrätt. Problemet då är att bortsett från räntekostnaden så har man en extra kostnad i form av avgift till föreningen. Lika mycket i ränta blir mellan 2-3 miljoner i lån, så det är ingen liten utgift heller. Men det handlar mycket om vad banken anser att vi har råd med, fast nog räknar de med avgiften i sina kalkyler också? Det vore konstigt annars, så jag gissar att de gör det. Så till syvene och sist är det banken som bestämmer vilken typ av hus vi kan köpa, om det blir en villa (som vi helst vill ha) eller ett rad- eller kedjehus. Jag är inte helt hundra på vad skillnaden mellan radhus och kedjehus, när jag kollar på Hemnet verkar det vara samma sak i princip. Jag har i alla fall inte sett någon specifik skillnad, men vi har inte varit på visningar än så det kanske framgår då.

Hus eller radhus frågar vi banken
Dags att gå på husvisning då

Det är alltså förklaringen till att jag är uppe så här dags och sitter och skriver, vi skall gå på ett par visningar idag. Det är en mindre villa och två radhus som står på agendan, och fast det är i eftermiddag först så vaknade jag av mig själv och kunde inte somna om igen. Jag är för spänd, det skall verkligen bli spännande att se husen i verkligheten. Villan har vi inte råd med, fast båda radhusen är faktiskt i en prisnivå som ryms i våran budget. Fast våran budget kanske inte stämmer med bankens, men oavsett så vill vi antagligen inte köpa det första hus vi tittar på. Vi hoppas kunna flytta in under sommaren, fast mäklaren sa att många väljer att flytta ut ur huset efter sommaren just för att kunna njuta av tomten ett sista år. Det beror väl på var de skall flytta tänker jag, skall de flytta till ett annat hus har de ju en tomt även där. Men om de skall flytta till lägenhet är det skillnad, då fattar jag att man vill passa på så länge man har tillgång till trädgård.

Bygga hus hade varit häftigt

Det är även 3 tomter till salu och jag kan inte låta bli att drömma lite om att bygga ett eget hus. Det har vi tyvärr inte råd med, fast det hindrade mig inte från att kika runt lite på Hus.se för att se vad det skulle landa på. Svaret blev "för mycket". Men oj vad mycket snygga hus med coola lösningar det fanns, hur många olika husmodeller som helst. Sedan verkar man kunna välja en hel del själv, så det är nog även ett lite för stort projekt för oss bortsett från det ekonomiska. Vi nöjer oss utan problem med att köpa hus, bygga kanske vi kan göra nästa gång vi skall flytta. Nu dags för en frukost med nybakade frallor. Mums!

Tag(s) : #hus, #radhus, #kedjehus, #villa, #lägenhet, #bygga, #banken, #lån, #avgift
Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe: